מוזיאון המשחזר באמצעות כלי נשק, תצלומים וקטעי עיתונות, את העליה ההיסטורית לחניתה והקמת חומה ומגדל. ממוקם בבית עתיק ובו שרידים ארכיאולוגיים ורצפות פסיפס.
"המוזיאון קיים משנות ה-60", מסבירה מנהלת מוזיאון חומה ומגדל בקיבוץ חניתה, "מי שבנה וייסד את המוזיאון היו בני הגרעין הראשון שהקימו את הקיבוץ; הם עשו זאת בגלל הממצאים ההיסטוריים שנתגלו במקום, ומיד בהמשך בשל התחושה הברורה שעושים היסטוריה".
בלב קיבוץ חניתה – בין עצי ענק קשישים שהצלו על המיתולוגיים שבחלוצים, לבין שתילים רכים בשנים ששתלו עובדי ענף הנוי החרוצים – עומד לו בית אבן בן למעלה ממאה שנה. במקום נמצאו פסיפסים מרהיבים, שרידיה של כנסייה ביזנטית מהמאה ה-6 לספירה שנהרסה על ידי המוסלמים ואבניה שמשו לבניית הבית.
באותו בית אבן נפרש כיום סיפור העלייה לחניתה – אחד המבצעים החשובים של ימי טרום המדינה, שהפך לסמל לאומי. מעבר לפסיפסים, מציג האגף הארכיאולוגי ממצאים שנחשפו ממש-ממש כאן, על הגבעה הזאת: פרטים מהתקופה הכלכוליתית ועד התקופה הצלבנית, אוסף כלי צור, מטבעות עתיקים מהתקופה הרומית והיוונית וממצאים אחרים.
המוזיאון בחניתה הוא לא מוזיאון 'סטרילי'. לא, כאן לא תרחפו מעדנות בין זגוגיות תצוגה מבהיקות, לא תיאבקו בקול טיפוף צעדיכם או בשיעול עקשן ולא תיכנסו לאולם לבן וריק שבמרכזו כד מאובטח. המוזיאון אמנם נעים ומושקע, אבל כאן המבקר הוא מעין היסטוריון חוקר שמפלס את דרכו בים של מסמכים ומקורות מוחשיים ויקרים מפז: תמונות וסרטים, שירים וכלי ירייה, סיפורים, קטעי עיתונות, מפות כתבי יד וכן הלאה. מעין 'גלישה' פיזית במרחב עצום של ידע חי ופועם. "המוזיאון מציג את סיפור העלייה לחניתה כמבצע לאומי במסגרת יישובי חומה ומגדל. ההיסטוריה של חניתה שזורה בזאת של המדינה".
כשתגיעו, התייעצו עם הצוות לגבי נקודות ומסלולים קצרים סביב המוזיאון – כולם בשטח הקיבוץ – מתצפית עוצרת נשימה לעבר הגליל המערבי כולו, דרך 'מסלול גן העדן' הכולל מערות קבורה ביזנטיות ועד 'עין כובשים' המפכה תמיד. גלישה נעימה.